Moja paella ma wyjątkowy smak i aromat. Sekretem przepisu jest popularna odmiana ryżu
W paelli zakochałem się, gdy po raz pierwszy odwiedziłem Walencję. Tam spróbowałem tego dania w kilku wariantach. Przekonałem się wtedy, że sekretem idealnej konsystencji paelli jest odpowiednio dobrany ryż. W oryginalnej wersji wykorzystuje się ryż o nazwie bomba. To odmiana krótkoziarnista, ceniona za zdolność do absorbowania płynów (nawet do trzech razy więcej niż jego objętość), bez rozpada się. Paella z tym ryżem wychodzi idealna, ponieważ ziarenka wchłaniają bogactwo smaków i aromatów, pozostając jednocześnie „al dente”, czyli lekko twarde w środku. Innymi popularnymi odmianami ryżu do paelli stosowanymi w Hiszpanii są senia i calasparra. Niestety żadna z tych odmian nie jest dostępna w sklepach i supermarketach blisko mojego domu.
Nie chcąc rezygnować z tego pysznego dania kuchni śródziemnomorskiej, postanowiłem sprawdzić dostępne u mnie odmiany ryżu. Na pierwszy ogień wziąłem ryż arborio do risotto. Okazał się on idealnym wyborem. Jego okrągłe ziarenka charakteryzują się dużą chłonnością płynów i aromatów. Ryż arborio ma niemal identyczne właściwości, co hiszpańskie ryże do paelli. A dodatkowym plusem jest jego dostępność.
Paella to wspaniałe danie na większe spotkania. Możesz je łatwo przygotować w dużych ilościach, a jego kolorowy i apetyczny wygląd z pewnością zrobi wrażanie na gościach.
Jak zrobić paellę?
W czasie swoich eksperymentów postanowiłem przetestować też przepis na paellę z ryżu jaśminowego. Zrobiłem danie z kurczakiem, chorizo i krewetkami koktajlowymi. W zestawieniu z tymi produktami ryż jaśminowy świetnie podbił smak potrawy. Jeżeli nie masz ryżu jaśminowego lub nie lubisz jego charakterystycznego orzechowo-kwiatowego aromatu i smaku, to możesz użyć innego ryżu do paelli lub risotto. Do przygotowania paelli z poniższego przepisu możesz wykorzystać bulion drobiowy lub warzywny.
Przepis: Paella z kurczakiem, chorizo i krewetkami
To przepis na pyszną i kolorową odmianę paelli, która jest tradycyjnym hiszpańskim daniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 szklanki suchego ryżu jaśminowego
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 4 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do przprawienia:
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBulion przelej do garnka, dodaj szafran i gotuj 4-5 minut na wolnym ogniu. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Krewetki rozmroź na talerzu lub w zimnej wodzie. Rozmrożone krewetki osusz papierowym ręcznikiem.
- KrojenieKurczaka pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę lub w półplasterki. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.
- Przyprawianie mięsaDo miski wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj słodką, ostrą i wędzoną paprykę, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa w oliwie z przyprawami.
- SmażenieRozgrzej patelnię do paelli lub tradycyjną głęboką patelnię z grubym dnem. Paella wymaga dopieczenia w piekarniku, dlatego patelnia powinna być odporna na działanie wysokiej temperatury. Na rozgrzaną patelnię przełóż pokrojonego kurczaka. Obsmaż mięso na średnim ogniu przez 2-3 minuty, uważając, żeby się nie przypaliło. Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj passatę pomidorową i wino. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
- Dodanie i prażenie ryżuNa patelnię dodaj ryż. Smaż ryż z pozostałymi składnikami, na średnim ogniu, do momentu, aż ryż stanie się szklisty. Dopraw potrawę kurkumą i dokładnie wymieszaj.
- Dodanie bulionuNa patelnię wlewaj stopniowo zagotowany z szafranem bulion (2 szklanki bulionu na 1 szklankę ryżu). Dolewaj bulion, gdy ryż niemal całkowicie wchłonie znajdujący się na patelni płyn.
- Dodanie krewetekKrewetki nie wymagają długiej obróbki termicznej. Dodaj rozmrożone i osuszone ręcznikiem papierowym krewetki na patelnię, gdy ryż wchłonie cały bulion. Możesz wcześniej podsmażyć krewetki na osobnej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem.
- ZapiekaniePrzykrytą pokrywką patelnię z gotową paellą wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Możesz również poddusić potrawę pod przykryciem na małym ogniu.
Paellę podawaj gorącą. Posyp każdą porcję dania posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki, jak zrobić idealną paellę
Paella to danie, które możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, modyfikując przepis podstawowy. Doskonale smakuje paella z samym kurczakiem lub samymi owocami morza. Polecam również paellę z warzywami (np. kukurydzą, groszkiem i papryczką chili).
Podczas przygotowywania paelli kontroluj stopień ugotowania ryżu i uważaj, żeby nie przypalić potrawy. Postaraj się jednak zbyt intensywnie nie mieszać zawartości patelni – najlepiej po dodaniu ryżu delikatnie potrząsać patelnią w celu wymieszania składników.
Aby podbić smak paelli, możesz na krótko przed końcem gotowania dodać skórkę otartą z umytej cytryny oraz skropić potrawę na talerzu sokiem z cytryny i aromatyzowaną czosnkiem bądź chili oliwą.
Jaka jest najlepsza patelnia do paelli?
Paella jest tradycyjnie przygotowywana w specjalnym, płaskim, szerokim naczyniu zwanym paellera. Naczynie to jest zazwyczaj wykonane zestali nierdzewnej lub żelaza. Naczynie ma dwie rączki dla łatwiejszego przenoszenia. Średnica patelni może być różna, zależnie od liczby porcji, które chcemy przygotować. Kluczową cechą naczynia jest szerokie i płaskie dno. Taka konstrukcja umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła, odparowanie płynów i efektywne gotowanie ryżu oraz składników w jednej warstwie.
Jeśli nie masz do patelni paelli, możesz użyć innej głębokiej, szerokiej patelni z płaskim dnem. Ważne, by naczynie miało wystarczającą powierzchnię, aby składniki mogły być rozłożone równomiernie.